ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ [Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ]


Αρχίσε η δημοσιογραφική και πολιτική αντιπαράθεση για το δημοψήφισμα με εκτόξευση ρουκετών αλληλοκατηγοριών.
Ομως δεν πρέπει να παραβιάζουμε την κοινή λογική και τα συμπεράσματά της.
Μόνο με την κοινή λογική, αποχρωματισμένη από την όποια πολιτική τοποθέτηση του καθενός , μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια κρίση για το ορθό η όχι της απόφασης του Ελληνα Πρωθυπουργού.

Δεν μπορούμε να πολιτικολογούμε κατά του δημοψηφίσματος και ταυτόχρονα να ισχυριζόμεθα οτι θέλουμε την δημοκρατική διακυβέρνηση του τόπου , διότι ψυχή και πεμπτουσία έκφρασης του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ακριβώς η βούληση του λαού που εκφράζεται με την ψήφο του.
Ολα οσα επομένως λέγονται κατά του δημοψηφίσματος σε επίπεδο συνταγματικής αξιολόγησής του , αναιρούνται και αποδεικνύονται εκ του πονηρού προβαλλόμενα, διότι η καταφυγή στην ψήφο του λαού – για ένα μάλιστα τόσο σοβαρό θέμα- είναι σε κάθε περίπτωση η πλέον δημοκρατική ενέργεια με την οποία θα μπορούσε κάποιος να μετουσιώσει το δημοκρατικό ιδεώδες.
Για να έλθουμε ομως και στα καθ ́ημάς θα ηταν άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια για τον Ελληνα Πρωθυπουργό αν δεν προκήρυσσε δημοψήφισμα και αν τυχόν προχωρούσε σε υπογραφή των προτεινομένων από την Τρόϊκα.
Δεν είχε ποτέ την λαϊκή εξουσιοδότηση να το κάνει, να υπογράψει 3ο μνημόνιο.
Εκλέχτηκε με καθαρή και σαφή εντολή να βγάλει τη χώρα από την μνημονιακή πολιτική , επομένως αν υπέγραφε θα παραβίαζε ευθέως την λαϊκή εντολή.
Ομως η πρόσκληση του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα είναι μεγάλης θετικής σημασίας και για ένα άλλο λόγο.

Μας καλεί όλους να πάρουμε την ευθύνη των λεγομένων και πραττομένων μας.
Οχι αλλα να λέμε στα πάνελ και δημόσια και αλλα να ψιθυρίζουμε στο αυτί των όποιων δικών μας.
Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία και η ελευθερία είναι ευθύνη.
Και το σπουδαιότερο είναι ότι η ευθύνη είναι κουραστική και απαιτητική.
Μήπως αυτό ακριβώς δεν θέλουμε την ευθύνη??
Δεν μπορούμε οι Ελληνες να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο και οταν υπάρχει δυσκολία  να δείχνουμε πάντα τον απέναντι ως φταίχτη της κατάστασής μας .
Αυτό είναι και το εθνικό κουσούρι μας που διαχρονικά βόλεψε και πολλούς πολιτικούς .
Δεν θέλαμε την ευθύνη μας και την παραδίδαμε στους πολιτικούς μας , που μας κυβερνούσαν με μια επίφαση δημοκρατίας αφού ουσιαστικά η ευθύνη της τύχης μας βρίσκονταν σε αλλα χέρια και όχι στα δικά μας.
Επομένως όποιος αντιδρά στο δημοψήφισμα αντιδρά και στην αρχή της δημοκρατικής ελευθερίας , δηλαδή ουσιαστικά στην αρχή της λαϊκής ευθύνης .
Συνειδητά η όχι επιδιώκει την διαιώνιση της ανευθυνότητας και προχειρολογίας ολων μας.

ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΜΑ 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ