ΜΠΑΚΑΣ











Το σούρουπο μπήκε το  λεωφορείο στο χωριό , αγκομαχόντας και αφήνοντας ένα σύννεφο από καύσιμο και βρώμα πίσω του.
Σταμάτησε   στη πλατεία έξω απ΄το καφενείο του Μπάκα.
 Ο Μπάκας με το μαγαζί  του ήταν   τότε  το σημείο κατατεθέν του χωριού . Ηταν τα πάντα για το χωριό.  Ολα εκεί ρυθμίζονταν , όλες οι υπηρεσίες και τα αγαθά του χωριού από κεί   εκπορεύονταν.  Ηταν καφενείο-ταχυδρομείο,σταθμός ΚΤΕΛ,  -παντοπωλείο  κλπ..
Πωλούσε   ό,τι βάζει ο νούς τανθρώπου από βελώνες για ράψιμο  μέχρι γεωργικά εργαλεία και από γραμματόσημα μέχρι σαλάμια και  γλυκά.
Ό,τι μπορεί να πουλάει και να αγοράζει ο άνθρωπος  σε  υπηρεσίες και αγαθά  ήταν στοιβαγμένο στο μαγαζί του Μπάκα.   Το πιό τρελλό όμως ήταν ότι μέσα σε κείνο το χάος υπήρχε μάλλον τάξη αφού ο  ίδιος  με τον  Τάσο, τον βοηθό του, έβρισκε αμέσως ό,τι του ζητούσες  και εσύ απορούσες πώς τα κατάφερνε .  Και να μπερδευόταν ο Τάσος ο Μπάκας ήξερε τα πάντα. Μυαλό κομπιούτερ και σκάνερ μαζί.

Και δεν έφθανε αυτό μονοπωλούσε και το θέαμα. Κάθε Σαββατόβραδο  τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα στο παντοπωλείο είχε προβολή ταινίας από πλανόδιο κινηματογραφιστή που ερχόταν φορτωμένος με την κόπια και τα σύνεργα πάνω σε μια μοτοσυκλέττα με καλάθι  απ΄αυτές που είχαν αφήσει οι Γερμανοί  φεύγοντας. Με το που άκουγαν  τον ήχο της να  ανηφορίζει πρός τη πλατεία γλυκειά προσμονή επικρατούσε σε  όλους. Ανάμεσα απ΄τα σαλάμια και τυριά και ό,τι  άλλο βάζει ο νούς του ανθρώπου, στον τοίχο με τα ράφια τροφίμων, κρέμαγε ο Μπάκας το λευκό καραβόπανο   και εκεί έτρεχε η ταινία.
Ηταν δε οι προβολές αυτές για το χωριό ό,τι πιό καλό είχε τότε την δεκαετία του 1960.
 Μπορεί να μήν τρώγαμε για να έχουμε λεφτά για το εισιτήριο.
Μάλιστα ο Μπάκας κάποια στιγμή δέχθηκε και πλήγμα στο μονοπώλιο που είχε στη διασκέδαση. Θυμάμαι εμφανίσθηκε το ίδιο Σαββατόβραδο  στο χωριό και ένας άλλος γυρολόγος κινηματογραφιστής με ενα σκαραβαίο και με την ντουντούκα του διαφήμιζε ότι με μισό εισιτήριο θα προβάλλει στη πλατεία τη Γκόλφω.
Εγινε ο χαμός τότε.  Στο καφενείο μέσα προγραμματισμένη  Μανταλένα  και στην πλατεία έξω  διαφημιζόταν  η  Γκόλφω. Ομως ο Μπάκας δεν παιζόταν ούτε στον ανταγωνισμό .
 Για να ξεπαστρέψει  διαπαντός τον  όψιμο ανταγωνιστή του έβγαλε ανακοίνωση  έξω από το καφενείο του ότι η Μανταλένα θα προβαλλόταν χωρίς εισιτήριο και τόκανε. Έτσι δεν τόλμησε να εμφανισθεί άλλος αντίπαλος για σινεμά  στο χωριό. Μονοπώλιο Μπάκας  και  στο θέαμα.
Είχε όμως και τις ατυχίες του διότι κάποια φορά  στη κόπια που προβάλλανε ένα Σαββατόβραδο είχαν βάλει πρίν το έργο τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ με  τα  αντιπλημμυρικά έργα στα νερά του Θεσσαλικού κάμπου. Όταν οι χωριανοί είδαν τα νερά να κατρακυλάν επιθετικά στο τοίχο και νάρχονται πρός το μέρος τους , όπου φύγει-φύγει φωνάζοντας ότι θα πνιγούν.

Εμεινε ο Μπάκας και ο πλανόδιος κινηματογραφιστής να βρίζουν τη μοίρα τους και να προσπαθούν να μαζέψουν τις καρέκλες. Έκτοτε έλεγχε τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ  πρίν  την προβολή ταινίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ